Кашанските килими са едни от най-важните от изисканите градски антични килими, които са пряко наследство от Златния век на персийското тъкачество по време на управлението на известния покровител на изкуствата Шах Абас през XVI и началото на XVII век. “През XVIII в. производството е слабо, ако изобщо е имало такова, но към края на XIX в. тъкането отново е въведено в града от търговци, които се надяват да подражават на успеха на новосъздадените работилници в Табриз.

Много от архетипните дизайни на персийските килими произхождат от тук. Източникът на един от забележителните градински мотиви, “Кралската градина” в Кашан, все още е с течаща изворна вода и е добре запазена от XVI в. насам. Тази кралска градина е построена от гореспоменатия Шах Абас, главен монарх от династията на Сефевидите. Основно вдъхновение и модел за повечето градски килими е Райската градина.

По-голямата част от ценните антични и старинни кашански килими, които се предлагат днес, обикновено произхождат от втората половина на XIX – началото на XX век. През този период най-добрите старинни килими Кашан са били поръчвани за отделни домове, докато други са били произвеждани за вътрешния или външния пазар. Най-добрите килими от Кашан винаги са били изработени от вълна с най-високо качество. По-старите старинни килими се отличават с предпочитаните растителни багрила, докато почти всички кашански килими от 30-те години на миналия век нататък използват съвременните хромови багрила. “Качеството на  кашанските тъкани е високо и понякога са били изработвани изящни килими. Килимите и пътеките са били плътно изтъкани, като е използвана памучна основа с персийски възел. Тънкият двоен вътък често е с бледосин цвят, а вълната е невероятно мека и лъскава. Към началото на 1900 г. тъкачите от Кашан са усвоили криволинейните мотиви, които сега са признати за типични за кашанското тъкане.

Най-рядката група килими Кашан, в която се използват нетрадиционни мотиви и цветови гами, е “Мохташам Кашан”, които се тъкат до края на XIX век. В този елитен клас килими Kashan се използва много светла агнешка вълна, която придава на повърхността силно отразяващо качество.

Истинските килими Мохташам Кашан, които се намират доста трудно, са изключително фино изплетени. При тях се използва или грациозен медальон на сълзи, или сложни детайлни десени на цветя и листа. Най-ценени сред колекционерите са по-ранните антични килими Мохташам Кашан от този стил, датиращи от средата на XIX в., а понякога и по-рано. Най-хубавите персийски килими обикновено са с фон от антична слонова кост или злато и се отличават с изключително плътно изрязан косъм и изключително фини детайли.

Предпочитаната цветова палитра е от нежни пастелни и земни тонове, контрастиращи с проникващо среднощно индигово синьо. Цветовете им са дълбоко патинирани, като с течение на времето са се смекчили значително. В същото време тези нюанси запазват забележителен блясък, тъй като богатият ланолин се е издигнал на повърхността на всяко влакно вълна.

Освен това ранните килими Мохташам Кашан често демонстрират много чувствително и емоционално използване на умишлено засенчване на цветовете – техника, известна като абраш. В килимите Мохташам Кашан , датиращи от 1850 г. или по-рано, абрашът обикновено е фин и непрекъснат, с изкусни смени на цветовете в рамките на един дизайн и от единия до другия край на килима. Това придава на килима живописно качество и визуална дълбочина, която наподобява тази на акварелната картина. Килимите “Мохташам Кашан ” на голяма възраст, с незначителна до умерена износеност, изключително добре извършена реставрация и с непокътнат косъм, са изключително редки и обикновено се съхраняват в частни колекции.

Най-добрите екземпляри, ако са запазени в добро до отлично състояние и използват привлекателна палитра от изключително естествено боядисани цветове, трябва да се считат за много солидни инвестиции в изкуството.

Ако имате нужда от пране на килими, може да се свържете с нас тук.