Килимите и пътеките придават уют, от който се нуждае всяка стая. Сложните и деликатни дизайни са чудни за гледане и наслаждаване. Всеки ориенталски или персийски килим осигурява несравнима издръжливост и комфорт на своите собственици. Основен пример, който напълно олицетворява тези качества, са килимите “Керман” – един от висококачествените килими, които Персия може да предложи.

История на килимите от Керман

Керман, разположен в пустинята на Южна Персия, е бил основен център за търговия и тъкачество. Килимите от Керман са едни от първите персийски килими, които достигат до западните пазари. Скоро след появата си килимите се разпространяват и продават с най-голям интерес в цяла Европа.

През XVI в., по време на династията на Сефевидите, килимите от Керман се появяват за първи път и са посрещнати с отворени обятия от най-богатите граждани на Персия. През XIX в. селото Керман е разрушено по време на граждански конфликти. Повечето от керманските тъкачи избягват в село Лавер в северната част на региона, където възобновяват създаването на своите килими. Поради тази масова миграция персийските килими от Керман понякога се наричат Лавер Керман или Лавер килими.


Техника на тъкане

Килимите от Керман са изтъкани от група майстори, които се ползват с висока репутация заради отличните си тъкачески умения. Благодарение на техните невероятни умения килимите “Керман” са придобили изключително здрава и конструктивна завършеност.

Майсторите на килимите от Керман са имали специална техника на тъкане. За всеки възел имало три завъртания – първото и последното имали много по-голямо напрежение от това в средата. Възлите могат да се считат за асиметрични стегнати персийски възли. Възлите в тези килими са средно от 20 до 130 възела на квадратен сантиметър, което ги прави по-плътни от всички други персийски килими. Изработката на килима “Керман” отнема до една година.

Текстура и материали

Основата на килима “Керман” е памук и копринена вълна “Кармания”, което му придава мека и стабилна текстура. 

Наричат ги “вазови килими” заради сложните растителни мотиви и големите палмети, които покриват цялата рамка на килима. Обикновено се срещат в традиционните цветове – червено и синьо. Багрилата на килимите се използват за създаване на мек и фин цветен тон в дизайна на шарките; още повече че килимите “Керман” обикновено са леко боядисани, за да се подчертае тяхната елегантност.

Ако имате нужда от пране на килими, може да се свържете с нас тук.