Нека си признаем, че ориенталските килими са една от най-добрите инвестиции в декорацията на дома, които може да направите. Те са не само отлични декоративни елементи, които допълват всеки стил, но и истински произведения на изкуството в своята ръчно изработена, естествено боядисана форма. Те са наследствени произведения, които много семейства избират да предават от поколение на поколение, те са изключително издръжливи и стойността им само ще нараства с годините. Ако притежавате някой от тези ръчно изплетени шедьоври, вероятно бихте искали да научите как да се справяте с неизбежни и крайно неудачни събития като зацапване и разливане.

Инцидентите с домашни любимци са често срещано явление в повечето домакинства. Колкото и да се стараем да бъдем внимателни, понякога кучетата и котките остават твърде дълго сами и ни наказват, като маркират териториите си върху килимите и диваните, които толкова обичаме. Въпреки че не можем да им се сърдим прекалено дълго, определено трябва да действаме възможно най-бързо и да се опитаме да отстраним петната, преди да са повредили трайно нашите ориенталски килими.

Урината на домашните любимци обикновено е киселинна, поради което оцветява тревата в двора ви и я прави жълта. С други думи, естествените багрила във вашия ориенталски килим могат да бъдат значително засегнати от нея. Колкото по-дълго урината остане вградена във влакната на килима, толкова повече вреди ще нанесе. Веднага щом забележите прясно петно от урина върху килима си, вземете хартиена кърпа или чиста памучна кърпичка и започнете да отстранявате течността. Издърпайте колкото е възможно повече от урината и предотвратете промяната на химическия състав на килима. Смесете малко вода и бял оцет и се опитайте да почистите колкото се може повече от урината. Ако това не помогне, можете да опитате да намокрите мястото отново, като използвате малко количество вода без да я изливате извън периметъра на петното. Оставете водата да навлезе във влакната и да направи своята магия за около минута, след което започнете да забърсвате отново.

Стойте настрана от ензимните препарати за отстраняване на урина, които обикновено използвате за друг вид мека мебел, тъй като рискувате сериозно да повредите вълнените си ориенталски килими.

Как да се справите с разливи от кафе или вино?

Не се притеснявайте, разливането на кафе се случва и на най-добрите от нас, а същото важи и за почти всичко друго – от вино до боя. Или не обръщаме достатъчно внимание на това, което правим, в къщата тичат игриви деца и домашни любимци, домашните майстори не успяват да защитят подовете и мебелите по подходящ начин и списъкът продължава.

След като вредата е нанесена, ще трябва да започнете да се съсредоточавате върху това как точно да отстраните по-голямата част от разлива от килима веднага щом го забележите. Той може да е все още пресен, малко влажен или сух. Прясно, влажно разливане на кафе или вино трябва незабавно да се заличи с помощта на хартиени кърпи. Ако е необходимо, използвайте обикновена вода, за да разредите допълнително петното. Използвайте четвърт литър вода за по-големи петна и по-малко количество за по-малки. Опитайте се да избягвате потапянето на килима във вода, за да предотвратите по-нататъшни щети. Избягвайте да използвате каквито и да било препарати за отстраняване на петна, към които обикновено прибягвате, когато трябва да почистите други видове килими и пътеки.

Не забравяйте да прочетете внимателно инструкциите за пране/грижа върху етикета. Повечето ориенталски килими са ръчно боядисани и при пране с голямо количество вода или изобщо с вода те ще избледнеят. 

Направете всичко възможно да осигурите възможно най-много въздух под мокрия килим, за да може той да изсъхне безпроблемно. Използвайте вентилатор или пряка слънчева светлина, ако е възможно. Само се уверете, че няма да предизвикате избледняване на цветовете в зоната около мокрия разлив, който трябва да се изсуши.

Спешна помощ за наводнени ориенталски килими

Старите водопроводни тръби, които не са били подменяни или ремонтирани в продължение на десетилетия, винаги са изложени на риск да експлодират, когато най-малко очаквате това. Ако това се случи, докато отсъствате на почивка, и мебелите и килимите ви останат залети с вода в продължение на няколко дни, вероятно ще се приберете у дома и ще станете свидетели на малка катастрофа. Ако вашият ориенталски килим е качествен, има вероятност няколко дни престой във водата да не му навредят до степен, че да не може да се възстанови.

За да сте сигурни, че вашият килим, струващ хиляди лева, няма да пострада от петна или скъсани влакна, горещо ви съветваме да вдигнете телефона и да се обадите на експерти по почистване на ориенталски килими тук.