Всяка вечер, когато си лягате, очаквате чист, топъл и удобен матрак, на който да спите. Докато си лежиш, си почиваш и мечтаеш да се събудиш на следващата сутрин без никакви грижи. Ставането от леглото сутрин може да бъде едно от най-трудните неща, но докато си помислите да станете от леглото, вече сте в кухнята и си правите препечени филийки или си наливате чаша кафе. Това, за което не мислите, е колко мръсен е матракът ви през нощта. Препоръчително е да обмислите и вземете превантивни мерки, като използвате услугите на фирма за Пране на матраци или вземете нещата в свои ръце.

В крайна сметка малко хора мислят за хигиенната страна на почистването на матрака. Разбира се, всеки знае, че трябва да пере чаршафите и одеялата си всяка седмица или така, но какво да кажем за прането на матрака? Ценната възглавница, върху която спите. Малко хора знаят, че това парче плат се замърсява толкова повече, колкото повече дни минават, а вие спите върху него? Ако сте се изплашили, не изпадайте в паника!

Има начини да си гарантирате, че можете да спите, без да се притеснявате за чистотата си сутрин.

1. Добрите стари методи за почистване!

Пране на матраци Варна

Лесен метод за почистване на матрак е използването на прости почистващи материали, като прахосмукачка, ензими, перилни препарати или дори студена вода. Не забравяйте онези кухненски кърпи и почистващи средства, които ще ви помогнат да влезете между ъглите и пукнатините на този матрак. Содата за хляб също е друг често срещан и силно препоръчан метод за използване срещу бактерии и мръсотия, открити върху тъканите.

2. Махнете мръсните чаршафи!

Преди да използвате някой от горните методи, не забравяйте винаги да махнете калъфките от мръсните си възглавници и чаршафи. Всеки знае, че спалното бельо е първото нещо, което се хвърля в пералнята. Използва се обикновен перилен препарат, за да се отървете от мъртвата кожа, но също така ще ги остави да миришат свежо. Най-добре е да изперете и своя протектор за матрак, да го махнете и да го хвърлите в пералнята заедно с чаршафите и спалното бельо. Уверете се, че използвате гореща вода. Топлата вода обикновено е по-добро решение за премахване на прахови акари.

Пране на мека мебел

3. Грабнете прахосмукачката и се отървете от праха!

След като чаршафите, спалното бельо и покривката на матрака са в пералнята, време е да почистите матрака с прахосмукачка! Това се прави много лесно, като вземете приставката за тапицерия на вашата прахосмукачка и прахосмучите всички кътчета на матрака. Уверете се, че не натискате прекалено силно, тъй като може да хванете шев или малка дупка и да разкъсате матрака си. Едно по-силно натискане и може да имате по-голям проблем от просто почистване! Не забравяйте да следите шевовете на матрака, за да сте сигурни, че сте се справили със скритото натрупване на прах.

4. Петната вече не са във вашия дом!

След като приключите с прахосмукачката, е време да преминете към основната част от почистването, което включва химикали като кислородна вода, течен сапун и сода за хляб. Почистването на петна означава третиране само на частта от тъканта, върху която има петно, което най-често се прави при деликатни тъкани, но за щастие можете да използвате този метод и за почистване на вашия матрак или диван. Можете да използвате този метод за премахване на потта и натрупването на мъртва кожа. Когато почиствате матрак, трябва да внимавате да не използвате твърде много вода или препарати на водна основа, които могат да оставят петна или да повредят тъканта. Също така се препоръчва никога да не мокрите матрак от мемори пяна.

5. Там от където дойде има още!

След като почистите горната част на матрака, има още една важна част от него, която трябва да почистите. Обърнете матрака си. Направи ли го? Виждаш ли на къде отивам? Много хора, които не знаят как да почистят матрак, винаги забравят, че има и друга страна, за която да се притеснявате! Вярвате или не, повече бактерии, прах и мръсотия се улавят в долната част на матрака, отколкото в горната. Друг забавен факт е, че е много възможно долната страна на вашия матрак да е покрита с повече бактерии, отколкото средностатистическата тоалетна чиния. Не забравяйте да използвате същия метод, който споменахме по-рано, за да сте сигурни, че долницата на матрака ви е чиста!

След като направите това, можете да поставите отново протектора на матрака. Протекторът за матрак е чудесен начин да предотвратите обратното навлизане на течности и мръсотия в тъканите, осигурявайки чистота и по-малко стрес в бъдеще.

Матракът е важна част от нашето здраве и всеки ден имаме пряк контакт с него. Винаги трябва да следваме простите стъпки по-горе, за да почистим правилно нашия матрак у дома. Въпреки ,че те ще поддържат матрака ви във форма, все пак трябва да наемете професионални услуги на пране на матраци Варна поне веднъж годишно, за да почистят матрака ви в дълбочина. Екипът ни от експерти ще използва цялото необходимо оборудване, за да дезинфекцира и освежи вашия матрак.