Няма нищо по-вълнуващо от това да седнеш на чисто нов кожен диван и нищо по-трагично от това да разлееш нещо върху него. Ако сте склонни към инциденти или просто искате съвети, за да запазите и поддържате качеството на инвестицията си, ние сме ви подготвили няколко съвета.

Как да почистим кожен диван

Никога не почиствайте кожата със спирт или белина. Щом алкохолът или белината докоснат повърхността, те ще премахнат боята и ще доведат до обезцветяване. Също така избягвайте високата температура, която ще направи същото.

Забършете течните петна с чиста и влажна кърпа. Никога не втривайте нова течност в материала, защото обикновено това ще влоши състоянието му. Освен това кожата има склонност да избледнява лесно, ако е изложена на пряка слънчева светлина. Помислете дали да не държите дивана си далеч от големи прозорци.

Често прахосмучете дивана си и го избърсвайте с чиста, влажна кърпа. Това ще помогне за премахването на праха или всякакви други материали, които може да се събират по повърхността.

Как да почиствате различните видове кожа

Съществуват два вида кожа – защитена и незащитена, които изискват различни техники за почистване. Ако не сте сигурни за материала на вашия диван, приемете, че е незащитен, и започнете само с техниката за забърсване с чиста кърпа.

Защитените кожи могат да издържат на малко повече мазане с лакти. Смесете мек сапун без детергенти с хладка вода и използвайте мека кърпа или гъба, за да забършете петното. Избършете останалата течност с чиста, влажна кърпа и след това подсушете с друга кърпа. Винаги оставяйте дивана да изсъхне на въздух – сешуарът може да повреди материала.

Можете също така да приготвите прост разтвор от 50/50 оцет и вода, за да се справите с по-силни петна. Потопете микрофибърна кърпа в течната смес и търкайте деликатно с кръгови движения. Но бъдете нежни – целта е да премахнете мръсотията или петната, а не да ги вкарате по-дълбоко в естествения материал.

Суровите химикали и течности като гореспоменатите белина и алкохол са забранени за почистване на кожени дивани, но има някои продукти, както естествени, така и закупени от магазина, които можем да ви препоръчаме.

Сол

Обикновеното домашно вещество може да се поръси върху петно от масло и да се остави за 15 минути, за да абсорбира течността. След като се абсорбира, използвайте микрофибърна кърпа и малко вода, за да почистите солта.

Изцяло натурални почистващи препарати и кърпички за кожа

“Те могат да помогнат за отстраняване на мъртвата кожа и са чудесни за поддържащо почистване”, добавя Нойман. Само не забравяйте да прочетете списъка със съставките, за да се уверите, че са от растителен произход, а не са пълни с изкуствени разтвори, които могат да нанесат повече вреди.

Ако имате нужда от професионална помощ, може да се свържете с нас тук.